News Alert

Interviu cu primarul Comunei Crasna Aurel Vamvu despre proiectele de dezvoltare ale localității, dar și despre problemele cu care se confruntă administrația locală și comunitatea.

-Domnule primar Aurel Vamvu, care sunt proiectele dumneavoastră în perioada următoare pentru comuna Crasna?

-Bine ați venit la Crasna și mă bucur că am ocazia să transmit un gând bun cetățenilor din comuna Crasna și tuturor gorjenilor noștri. Despre proiectele noastre de dezvoltare, vreau să vă spun că în momentul acesta avem în derulare două programe guvernamentale și anume aducțiunile de apă pentru satele Cărpiniși și Radoși, lucrări pe care sperăm noi să le încheiem la sfârșitul lunii septembrie 2017 și modernizare drumuri comunale, al doilea mare program de amploare de două milioane de euro, tot pe fonduri guvernamentale, pe care sperăm să le finalizăm până la sfârșitul anului, în condițiile în care și reprezentanții Consiliului Județean ne sprijină cu partea de co-finanțare. Acestea sunt proiectele mari pe care le avem în derulare. Urmează ca în perioada următoare să definitivăm licitațiile pentru alte două proiecte europene, adică proiectele7 și 8 făcute în comuna Crasna în ultimii 10 ani.

-Ce înseamnă administrația publică locală în Crasna?

-Problemele cele mai delicate sunt cele referitoare la partea de co-finanțare a acestor proiecte mari, dar și problema cadastrului și în principal a planurilor parcelare care trebuiesc făcute de specaliști pentru punerea în posesie a cetățenilor pe fondul forestier, adică întocmirea documentațiilor pentru O.C.P.I. (n.red. Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară). De aproape doi ani și jumătate nu am reușit să facem un titlu de proprietate, întrucât în anii trecuți, odată cu apariția Legii 247 din anul 2005 încoace, noi am pus în posesie cetățenii din Crasna pe baza schițelor cadastrale făcute la nivelul primăriei. Ei bine, acum să transferăm totul în format electronic -toate acele lucrări- este o muncă extraordinar de mare și de complexă și sunt probleme deosebite: orice documentație am întocmit și a trebuit să luăm cadastrul, ni s-a întors înapoi ba că nu este tarlaua încheiată, ba că nu-i cutare lucru făcut sau mai știu eu ce. Partea de co-finanțare care vine prin Consiliul Județean este iar o dificultate pentru noi. Am făcut o solicitare în acest sens la începutul anului la Consiliul Județean Gorj cu toate documentele, contractele și proiectele care le avem în derulare și din 11 miliarde de lei vechi solicitate am primit doar 2 miliarde lei vechi. Sperăm ca la următoarea rectificare bugetară să mai primim măcar încă 2 miliarde de lei vechi, cel puțin ca să nu blocăm proiectele și să putem asigura în continuare modernizarea și dezvoltarea comunei Crasna.

-Sunt probleme și cu partea financiară?

-Bineînțeles, avem și prestatori care, spre exemplu, pe asfaltare, dacă nu i-ai virat banii în 30 de zile, nu discută și te bagă în insolvență imediat dacă nu achiți la timp facturile. Deci, lucrurile sunt foarte încurcate din acest punct de vedere al plăților către prestatori pentru că și nouă trebuie să ne ajungă la timp sursele de finanațare pentru proiectele pe care le avem în derulare.

Crasna – localitate model pentru județul Gorj

-Ce priorități aveți pînă în 2020?

-Până în 2020 voi finaliza aceste proiecte de modernizare a infrastructurii, în special cele ce privesc drumurile și apa, apoi urmează canalizarea, urmează un nou program de asflatare și la finalul lunii iunie se încheie procedurile de licitație. Acesta este un proiect major cu valoarea de un milion de euro și sunt tronsoane împărțite prin toată comuna, distanța totală la proiectul pe care îl avem în derulare și la acesta pe care urmează să îl punem în practică este de peste 60 de kilometri de asflatare la nivelul comunei Crasna. Acestea sunt lucruri reale, nu povești, pe care cetățenii din Crasna le simt și le văd, pentru că sunt orașe care nu asfaltează atât și au străzi pline de gropi. Urmează să modernizăm drumul forestier Cărpiniș 1 și Cărpiniș 2, am depus cererea de solicitare și acum așteptăm evaluarea.

-Cum stați cu activitățile culturale și sportive la nivelul comunei Crasna?

-Vreau să vă mai spun că modernizăm toate căminele culturale din comună, adică 4 la număr: 3 dintre ele le recondiționăm iar Centru Cultural din satul Crasna-Ungureni se modernizează total și devine Casa de Cultură. Din lipsă de fonduri a avut de suferit foarte mult activitatea cultural-sportivă, pentru că bruma aia de bani pe care am putut să o strângem la nivel local și prin intermediul co-finanțărilor venite de la Consiliul Județean, am băgat-o în ultimii ani în aceste proiecte de infrastructură. Să sperăm că putem în perioada următoare să ”reînnodăm” și activitatea sportivă și cea culturală la nivelul comunei Crasna, pentru că de doi ani de zile nu am mai putut participa la competițiile sportive care la noi erau o tradiție și să obținem rezultate la campionatul național de oină. În anul 2014, la ultima competiție la care am participat, Crasna a devenit campioană națională de sală la oină. Și activitatea culturală a avut de suferit din cauza lipsei de fonduri, funcționăm acum doar la nivelul Școlii Populare de Artă în grupe de copii mici și mă refer aici la Ansamblul ”Ciobănașul” și Ansamblul ”Aninișeanca” unde de doi ani de zile activitatea culturală este trasă pe dreapta și îmi pare foarte rău pentru asta. Sunt aspecte obligatorii pentru mine reluarea activității cultural-sportive la nivelul comunei Crasna pentru că este păcat deoarece localitatea noastră este extrem de frumoasă și aceste tradiții nu trebuiesc uitate.           

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

IMAGE
Primarul municipiului Târgu Jiu Marcel Romanescu a reușit o performanță fără precedent pe care nicio altă administrație dinaintea sa nu a izbutit să o atingă, oricâte eforturi ar fi depus în acest sens: a reușit introducerea Ansamblului Momunental Calea Eroilor în patrimoniul mondial...
IMAGE
Ne-am întâlnit cu primarul din Stejari Robert Păiuși la finalul acestei campanii electorale și ne-a precizat că este mai pregătit ca oricând să dea totul pentru Stejari în ciuda atacurilor extrem de virulente ale adversarilor săi politici.
IMAGE
Peste 200 de milioane de euro s-au investit în Târgu Jiu în diverse proiecte de infrastructură. Proiecte de încă 150 de milioane de euro sunt în curs de contractare.

Editorial

Ei nu sunt stăpânii tăi și tu nu ești un sclav
Dimineața devreme. Prea devreme... Sună alarma la ceas. Te freci la ochi și sari în picioare din pat în virtutea unui automatism binecunoscut. Primul drum, la baie! Stai pe wc și te uiți în telefon să vezi de mai e nou pe Facebook și ce au mai postat prietenii tăi. Poate, între timp, te speli și pe dinți. Tot cu periuța aia care ziceai că o schimbi de anul trecut. Citește mai departe...

Reportaj

TRANSALPINA – cea mai înaltă șosea din România IMAGE
Transalpina (DN 67C) este o șosea din Munții Parâng, în Carpații Meridionali, ce traversează unele peisaje de un pitoresc inefabil. Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Citește mai departe...

Actualitatea Gorjului Video

 

Lifestyle

O viață pentru o cafea IMAGE
Povestea Nino Caffe a început într-o fabrică din Milano, unde pentru gustul Nino Caffe s-a căutat amestecul perfect din mai multe tipuri de... Citește mai departe...

Facebook

Meteo

Horoscop

Curs Valutar

Copyright © 2024 | Toate drepturile rezervate.

Activati JavaScript.