News Alert

Miliardarul american George Soros a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou război mondial, afirmând că multe depind aici de sănătatea economiei chineze, într-un discurs susţinut recent la o conferinţă Bretton Woods a Băncii Mondiale, relatează site-ul Market Watch.

Un astfel de scenariu este posibil, în opinia lui Soros, dacă Beijingul îşi va orienta economia spre cererea internă şi nu pe export. „Atunci există „probabilitatea” ca liderii chinezi să favorizeze un conflict extern pentru a ţine ţara unită şi pentru a-şi păstra puterea”, a spus el.

„În cazul unui conflict între China şi un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial”, a spus Soros. Cheltuielile militare sunt în creştere în Rusia şi China, a adăugat el.

Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA să facă o „concesie majoră” şi să permită monedei chineze, yuanul, să se alăture coşului de valute al Fondului Monetar Internaţional (FMI). În acest caz, yuanul chinez ar deveni un potenţial rival al dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial, notează site-ul citat. În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a-şi reforma economia şi să accepte statul de drept, a spus Soros.

Acceptarea yuanului ca monedă de piaţă va crea o conexiune între cele două sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit căruia un acord în acest sens va fi greu de obţinut, dar alternativa este şi mai ingrată. ‘Există un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic şi militar, iar ameninţarea unui al treilea război mondial devine reală, aşa că merită încercat’, a concluzionat finanţistul american de originea maghiară.

Declaraţiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor în zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, o zonă maritimă strategică, unde China construieşte insule artificiale, justificându-şi demersurile prin raţiuni de apărare militară şi de securitate. Însă ţările din regiune văd în aceasta un nou efort în a-şi extinde influenţa în Marea Chinei de Sud.

Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe ţări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan şi Malaezia, potrivit sursei AGERPRES/ Capital.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

IMAGE
Proiectul de buget pe anul 2018 al guvernării PSD-ALDE a devenit deja o certitudine după ce a fost votat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, așa cum a vrut ”suflețelul” lui Liviu Dragnea.
IMAGE
Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, uimește pe zi ce trece cu tupeul și sfidarea sa. Astă-seară, în jurul orelor 20:00, Călinoiu a fost surprins folosind mașina de serviciu, o limuzină de lux Audi A8, într-o vizită prin Mall-ul din Târgu Jiu.
IMAGE
Culmea sfidării poporului roman în care peste 60% din populație trăiește la limita subzistenței. Uitați-vă cu atenție ce poartă la mână premierul României, urmăritul penal de DNA, Victor Ponta, dintr-un salariu de bugetar.

Editorial

Ei nu sunt stăpânii tăi și tu nu ești un sclav
Dimineața devreme. Prea devreme... Sună alarma la ceas. Te freci la ochi și sari în picioare din pat în virtutea unui automatism binecunoscut. Primul drum, la baie! Stai pe wc și te uiți în telefon să vezi de mai e nou pe Facebook și ce au mai postat prietenii tăi. Poate, între timp, te speli și pe dinți. Tot cu periuța aia care ziceai că o schimbi de anul trecut. Citește mai departe...

Reportaj

TRANSALPINA – cea mai înaltă șosea din România IMAGE
Transalpina (DN 67C) este o șosea din Munții Parâng, în Carpații Meridionali, ce traversează unele peisaje de un pitoresc inefabil. Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Citește mai departe...

Actualitatea Gorjului Video

 

Lifestyle

O viață pentru o cafea IMAGE
Povestea Nino Caffe a început într-o fabrică din Milano, unde pentru gustul Nino Caffe s-a căutat amestecul perfect din mai multe tipuri de... Citește mai departe...

Facebook

Meteo

Horoscop

Curs Valutar

Copyright © 2024 | Toate drepturile rezervate.

Activati JavaScript.