Anunț-bombă în lumea medicală ce îi vizează pe toți angajații care își plătesc contribuțiile la sănătate pentru a beneficia de servicii medicale și îngrijiri de specialitate. Din ianuarie 2018 aproape nimic nu va mai fi gratuit și va trebui să băgăm adânc mâna în buzunare dacă vom avea o problemă de sănătate.
Date fiind întârzierile la plată practicate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), medicii de familie au precizat că din anul 2018 nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Această măsură s-a luat drept consecință a faptului că nu s-au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor medicale primare.
Poziția medicilor este una cât se poate de inflexibilă. ”Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene”, se arată în comunicatul trimis de SNMF.
Guvernanții se joacă cu sănătatea noastră
Nemulțumirile personalului medical față de măsurile guvernamentale dispuse nu sunt numai acestea, ci li se adaugă și altele. ”La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea. Cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie. În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%” explică medicii de familie.
SNMF îi acuză pe angajații responsabili de reglementările din sistemul de sănătate că ”dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent”. Astfel, problemele trenează și blocajul între SNMF și CAS continuă în anul 2018.
”Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, susțin medicii din Societatea Națională de Medicină a Familiei.