News Alert

Numărul șomerilor din România este în creștere alarmantă de la o lună la alta datorită închiderii locurilor de muncă și a lipsei de alternative pe piața muncii. Este de așteptat în perioada următoare ca și ratele la împrumuturile de la bănci să crească drept urmare a majorării constante a indicelui ROBOR.

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică (INS),  rata şomajului a crescut de la 4,4% la un procent de 4,6%.

Conform informațiilor oficiale, ”numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie a anului 2018 a fost de 411.000 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă (când erau de 404.000 de persoane), dar şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (când au fost de 445.000 de persoane)”, precizează cei de la INS.

Pentru persoanele adulte (cu vârsta între 25-74 ani), rata şomajului a fost previzionată la 3,7% pentru luna aprilie 2018 (4,1% în cazul bărbaţilor şi 3,1% în cel al femeilor).

Principala problemă în calea angajărilor o constituie lipsa cursurilor de recalificare profesională a celor concediați, dar și închiderea unor capacități industriale de producție fără a mai pune nimic în locul lor.

Ca și cum creșterea numărului de șomeri nu ar fi fost suficientă, în perioada următoare este de așteptat să crească și valoarea ratelor pe care le au de rambursat persoanele care au contractat diverse credite.

Astfel, indicele ROBOR a crescut de la 2,82% la 2,83%. Acesta este un element foarte important în calculul costului unui credit deoarece în funcţie de parametrii săi se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni -utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă- a crescut de la 2,94%. Asta înseamnă că persoanele care au credite imobiliare vor plăti o rată mărită în perioada imediat următoare.

Deja sunt persoane care plătesc rate la credite cu 300-500 de lei în plus și deja au anunțat că dacă indicele ROBOR va continua să crească în același ritm nu vor mai avea cu ce să achite ratele lunare.

Creșterea numărului de șomeri, lipsa alternativelor economice în privința locurilor de muncă și majorarea ratelor la bănci reprezintă un real pericol la adresa stabilității financiare a persoanelor cu venituri medii sau mici.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

IMAGE
Numărul șomerilor din România este în creștere alarmantă de la o lună la alta datorită închiderii locurilor de muncă și a lipsei de alternative pe piața muncii. Este de așteptat în perioada următoare ca și ratele la împrumuturile de la bănci să crească drept urmare a majorării...
IMAGE
Anunț-bombă în lumea medicală ce îi vizează pe toți angajații care își plătesc contribuțiile la sănătate pentru a beneficia de servicii medicale și îngrijiri de specialitate. Din ianuarie 2018 aproape nimic nu va mai fi gratuit și va trebui să băgăm adânc mâna în buzunare...
IMAGE
Sindicatele din Federația Națională Mine Energie (FNME)  îi acuză pe cei din Federația ”Univers” de lipsă de preocupare în ceea ce îi privește pe angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) care sunt defavorizați la salariu.

Editorial

Ei nu sunt stăpânii tăi și tu nu ești un sclav
Dimineața devreme. Prea devreme... Sună alarma la ceas. Te freci la ochi și sari în picioare din pat în virtutea unui automatism binecunoscut. Primul drum, la baie! Stai pe wc și te uiți în telefon să vezi de mai e nou pe Facebook și ce au mai postat prietenii tăi. Poate, între timp, te speli și pe dinți. Tot cu periuța aia care ziceai că o schimbi de anul trecut. Citește mai departe...

Reportaj

TRANSALPINA – cea mai înaltă șosea din România IMAGE
Transalpina (DN 67C) este o șosea din Munții Parâng, în Carpații Meridionali, ce traversează unele peisaje de un pitoresc inefabil. Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Citește mai departe...

Actualitatea Gorjului Video

 

Lifestyle

O viață pentru o cafea IMAGE
Povestea Nino Caffe a început într-o fabrică din Milano, unde pentru gustul Nino Caffe s-a căutat amestecul perfect din mai multe tipuri de... Citește mai departe...

Facebook

Meteo

Horoscop

Curs Valutar

Copyright © 2024 | Toate drepturile rezervate.

Activati JavaScript.