Numărul șomerilor din România este în creștere alarmantă de la o lună la alta datorită închiderii locurilor de muncă și a lipsei de alternative pe piața muncii. Este de așteptat în perioada următoare ca și ratele la împrumuturile de la bănci să crească drept urmare a majorării constante a indicelui ROBOR.
Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică (INS), rata şomajului a crescut de la 4,4% la un procent de 4,6%.
Conform informațiilor oficiale, ”numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie a anului 2018 a fost de 411.000 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă (când erau de 404.000 de persoane), dar şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (când au fost de 445.000 de persoane)”, precizează cei de la INS.
Pentru persoanele adulte (cu vârsta între 25-74 ani), rata şomajului a fost previzionată la 3,7% pentru luna aprilie 2018 (4,1% în cazul bărbaţilor şi 3,1% în cel al femeilor).
Principala problemă în calea angajărilor o constituie lipsa cursurilor de recalificare profesională a celor concediați, dar și închiderea unor capacități industriale de producție fără a mai pune nimic în locul lor.
Ca și cum creșterea numărului de șomeri nu ar fi fost suficientă, în perioada următoare este de așteptat să crească și valoarea ratelor pe care le au de rambursat persoanele care au contractat diverse credite.
Astfel, indicele ROBOR a crescut de la 2,82% la 2,83%. Acesta este un element foarte important în calculul costului unui credit deoarece în funcţie de parametrii săi se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă.
Totodată, indicele ROBOR la 6 luni -utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă- a crescut de la 2,94%. Asta înseamnă că persoanele care au credite imobiliare vor plăti o rată mărită în perioada imediat următoare.
Deja sunt persoane care plătesc rate la credite cu 300-500 de lei în plus și deja au anunțat că dacă indicele ROBOR va continua să crească în același ritm nu vor mai avea cu ce să achite ratele lunare.
Creșterea numărului de șomeri, lipsa alternativelor economice în privința locurilor de muncă și majorarea ratelor la bănci reprezintă un real pericol la adresa stabilității financiare a persoanelor cu venituri medii sau mici.